Moederschip

Over het moederschap in rustig kabbelende golven en in woelige waters

Moederschip

Speelgoed vroeger en nu

Kinderen van nu hebben onnoemelijk veel keuze in speelgoed. Het lijkt wel alsof er voor alles wat je maar kan bedenken een speelgoedje bestaat. Als ik terugdenk aan hoe wij zelf speelden, zag dat er toch een beetje anders uit. Met welke dingen zou ik mij vroeger zeker geamuseerd hebben?

 

1. Een sensory basket

Een watte? Inderdaad, het is gewoon een mooi woord voor een bak met natuurlijke materialen waar kinderen aan kunnen voelen. Je vult hem bvb. met dennenappels, zand, gekookte pasta…

 

 

In mijn tijd grabbelden we nog alles wat los en vast zat, zonder dat iemand dat voor ons in een mandje legde. Of we maakten buiten netelsoep in een pot met water. Onze handen waren onze sensory basket 😉

 

2. Speelhuisjes

Geen idee of zoiets dertig jaar geleden al bestond. Ik heb het in elk geval nooit gezien toen ik bij vriendinnetjes ging spelen. Wij bouwden kampen met doeken tussen de struiken en bomen, of maakten een huis van een kartonnen doos. Maar nu lijkt er in elke tuin wel zo’n opzichtig plastic ding te staan. Gelukkig heb je ook duurzamere modellen in hout, die je tuin er niet doen uitzien als een binnenspeeltuin. Uren speelplezier!

 

 

3. Waterpret

Een paar bekertjes en de alom bekende “schelp” en we waren vertrokken. Tegenwoordig zijn er sproeiers in alle vormen en kleuren, en zwembadjes die eigenlijk meer lijken op een springkasteel. Ook de watertafels zijn heel erg in trek, de ene al mooier dan de andere:

Ik herinner me nog dat wij op school of op de chiro urenlang knutselden aan dit soort dingen, en we hadden er niet minder plezier mee.

 

4. Glijden maar!

Met een matras de trap af glijden, dat was het schoonste wat er bestond. Bij de vriendjes dan, want helaas niet uitvoerbaar bij ons thuis doordat de trap niet gesloten was. Onlangs zag ik dat ze dit aan het ontwikkelen zijn. Mijn innerlijke zevenjarige slaakte spontaan een kreetje.

 

 

5. Keukentje

Een keukentje is iets van alle tijden, ik denk dat de gemiddelde dertiger zich de typische Fisher Price-keukentjes nog goed kan herinneren. Uren bezig geweest met het openen en toedoen van de oven, dingen in en uit de frigo te halen…

Nog steeds is het keukentje (en vooral dat van Ikea) een hot item in kinderland. Ook exemplaren voor buiten (modderkeukentjes) zijn een groot succes. Een bakje met water en zand is niet meer weggelegd voor de hippe kinderen van tegenwoordig. Gelukkig hebben die van ons een al even hippe oma met grote tuin, want het moet ergens eindigen hier thuis met dat speelgoed.

 

 

6. Slaapfeestjes

Ook niet meer wat ze geweest zijn! Ik moest vijf keer met mijn ogen knipperen toen ik voor het eerst een foto onder ogen kreeg van een slaapfeestje in deze tijd. Bij ons ging dat als volgt: alle slaapzakken op de grond (of aan elkaar ritsen), en als we geluk hadden was er al eens een opblaasbare matras bij. Maar dit?? Luxepaardjes zijn het nu 😉

 

 

7. Make-up poppen

Bestonden die al in onze tijd? Wij gebruikten gewoon elkaar vrees ik. Wat een geluk dat ik drie jongere zussen had!

 

Welk speelgoed van nu zouden jullie nog wel leuk gevonden hebben vroeger?

 

 

Eén reactie op “Speelgoed vroeger en nu”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *