Moederschip

Over het moederschap in rustig kabbelende golven en in woelige waters

Als je kind vriendjes kiest… en jij de ouders erbij krijgt

Zo ergens tijdens dit schooljaar (de tweede kleuterklas) is het begonnen: een vaste kliek van vriendinnetjes. De Dochter heeft drie ‘besties’ en speelt maar zelden met andere kindjes. Als ik met haar praat over de sociale dynamieken in de klas, blijkt dat dit voor iedereen geldt. Er is geen vijandigheid of geroddel onderling (please laat ons daar nog een jaar of tien van gespaard blijven), maar gewoon groepjes die vanzelf ontstaan zijn. Ik benadruk dan altijd dat ze met eender wie mag spelen, maar ze trekt toch telkens naar dezelfde drie meisjes.

Zo komt het dan ook al eens voor dat er in de vakanties afgesproken wordt voor een playdate. Voor ons is dit soms een blind date, want je ziet natuurlijk niet alle ouders aan de schoolpoort. Ik vind het telkens fascinerend om te zien wie de ouders zijn van de vriendjes van mijn kinderen. Gelukkig had ik dit jaar het idee om een lijst te laten rondgaan tijdens de infoavond in de eerste week, zodat iedereen die dat wilde zijn telefoonnummer kon achterlaten. Vorig jaar had ik daar niet aan gedacht en moest ik als een echte stalker via Facebook op zoek naar de juiste ouders. Beetje creepy toch?

Toen de coronacrisis zijn intrede deed, maakte de juf een klasapp en zo leerde ik eindelijk die andere ouders wat beter kennen. En ook al omschreef ik hier al eens verschillende types moeders aan de schoolpoort, die van De Dochter haar vriendjes bleken gelukkig supertoffe mama’s te zijn 🙂

De kinderen kiezen dus, en de mama’s en papa’s moet je erbij nemen. Ik ken ouders die hun kinderen graag een bepaalde richting uit sturen, die regelen dan playdates met andere ouders die ze leuk vinden. Maar uiteindelijk blijkt toch dat dat geen zin heeft. Je kan dat echt niet forceren, de tijd van de gedwongen huwelijken ligt gelukkig al een tijdje achter ons. En daar wil ik me eigenlijk ook niet mee bezig houden, wat mij betreft mogen mijn kinderen met iedereen bevriend zijn. En als ik de ouders dan toevallig zelf niet leuk vind, dan is dat maar zo. Ik moet er tenslotte ook geen hele dag mee op school zitten.

Bij De Zoon is dit nog heel wisselend. Ik hoor vaak gedurende een paar weken dezelfde namen terugkomen. Zijn vriendjeskeuze is vooral gebaseerd op speelgedrag. Dan is een vriendje degene die met hetzelfde speelgoed wil spelen, simpel. Voor elk speelgoed een ander vriendje dus. En eigenlijk vind ik dit heel logisch: ik ga ook liever uit met de ene vriendin, of weet dat ik om te sporten of een babbel bij iemand anders moet zijn.

Ik ben heel benieuwd hoe dat hele vriendjesgedoe nog gaat evolueren en wanneer de eerste echte ruzies zullen opduiken. Verder dan: “jij mag niet op mijn feestje komen” gaat het hier voorlopig nog niet. (Al is dat voor kinderen het equivalent van wat net naast Tomorrowlandtickets grijpen voor volwassenen is.)

Voorlopig lig ik dus niet wakker van de vriendjeskeuze, al zal ik wel eens moeten slikken als ze thuiskomen met iemand die plots meer blijkt te zijn dan een vriendje. Want dàn zullen er wel veel stiekeme whatsappjes (genre wat-zijn-ze-aan-het-doen-en-haal-alstublieft-die-kamerdeur-uit-zijn-hengels) naar de ouders nodig zijn gok ik 😉

 

 

3 Antwoorden op “Als je kind vriendjes kiest… en jij de ouders erbij krijgt”

  • Heerlijk herkenbaar, alweer!
    Hier vallen de ouders van Juliette haar BFF’s ook goed mee, en in Coronatijden was het fijn zo’n netwerk dichtbij te hebben, waarmee je elk aan een kant van de straat even kon babbelen. De playdates zijn er nu af en toe ook, en dat is fijn voor Juliette (als enig kind tijdens een lange vakantie).
    Ik ben ook wel benieuwd naar hoe alles zal evolueren, maar hopelijk niet te snel ruzies en jaloezie :-).

  • ‘k merk dat ik vooral de ouders van de vriendjes van de oudste tamelijk goed ken, maar helemaal niet van de jongste. Van beide klassen bestaan whatsapp groepen maar bij de jongste heb ik doorgaans geen idee welke volwassene bij welk kind hoort enz.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *