Moederschip

Over het moederschap in rustig kabbelende golven en in woelige waters

Acht vragen op de achtste – Interview van moeder tot moeder

Elke maand op de achtste stel ik een mama uit mijn kennissenkring acht vragen over het moederschap. Want het is altijd leuk om te horen hoe anderen dit ervaren. Deze maand: mama Ilse!

Ik ben Ilse, 43, en samen met mijn Nederlandse echtgenoot probeer ik onze tweeling van 7 (Joost en Merel) en mijn jongste van 4 (Fleur) heelhuids groot te brengen. Ik werk deeltijds (drie dagen per week maar ver van huis) als onderzoeker bij een hogeschool. Vroeger leidde ik een exotisch singlebestaan met late nachten en verre reizen, nu ben ik oprecht blij als ik om tien uur in mijn bed kan kruipen.

 

1. Hoe heb je je zwangerschappen ervaren?

Ik ben heel gelukkig en dankbaar om mama te (mogen) zijn, maar ik had een hekel aan die hele zwangerschapsperiode. Zwanger worden ging niet vanzelf, dus toen we na een hele medische weg we eindelijk een tweeling verwachtten, was ik dolgelukkig. En kotsmisselijk, de hele dag door, heel veel maanden lang. Ik moest stoppen met werken toen ik 23 weken ver was, kreeg zwangerschapsdiabetes, belandde in een rolstoel door bekkeninstabiliteit en had op het einde ook een afschuwelijk jeukende uitslag over mijn hele lijf. Maar alles voor het goede doel, mijn geweldige zoon en dochter die uiteindelijk op ongeveer 37 weken geboren werden. Kind nummer drie was in vergelijking daarmee een hele relaxte zwangerschap, tot mijn jongste dochter op 33 weken besloot om de boel lek te trappen. Ik had mezelf nog optimistisch ‘even voor een check-up’ naar het ziekenhuis gereden, maar daar mocht ik dan niet meer uit mijn bed de volgende weken. Opnieuw, geen fan. Moesten ze mij dezelfde kinderen gewoon in een zakje kant en klaar kunnen afleveren in plaats van dat ik ze moet uitbroeden, ik zou het zo doen.

 

2. Hoe kijk je terug op je bevallingen?

Hier geen bevallingen, en daar ben ik precies blij om 🙂 (*!)  Ik had een geplande keizersnede met de tweeling, één semi-spoedversie bij mijn jongste. Veel mensen vinden een mooie en natuurlijke bevalling blijkbaar belangrijk, maar dat kan mij persoonlijk echt geen bal schelen, ik wou vooral graag dat mijn kinderen veilig en snel ter wereld kwamen, liefst omringd met veel medisch geschoold personeel. Mijn man was er bij onze jongste zelfs niet bij (vanwege de snelheid waarmee ze mij opengehaald hebben).

*Oh nee, echt geen bevalling hoor, zo halsoverkop worden opengesneden 😀

 

3. Hoe zou je je opvoeding omschrijven?

Streng maar rechtvaardig! Ik ben thuis echt wel de bad cop (in tegenstelling tot de plezante papa). Ik probeer consequent te zijn en veel voorspelbaarheid in te bouwen, ik probeer wel altijd uit te leggen waarom ik vind dat ze dit of dat wel of niet mogen (behalve op lange dagen, dan is het omdat ik het zeg). Ik was zelf ook wel een heel braaf kind waardoor mijn ouders mij overal mee naartoe konden nemen, ik zou dat graag met de mijne ook kunnen.

 

4. Wat vind je het mooist aan mama zijn?

Bijna alles, ik ben elke dag blij en dankbaar dat ik mama ben van die drie monstertjes. Maar als ze mij knuffelen en zeggen dat ze veel van mij houden terwijl ze hun kleine armpjes rond mijn nek klemmen en mij bijna wurgen, dat is toch wel een topper.

 

5. En wat vind je moeilijk aan het ouderschap?

Loslaten en hen zelf eens tegen een muur laten lopen, of het feit dat je hen moet blootstellen aan de minder leuke dingen van het leven.

 

6. Wat is jouw ultieme tip om werk, vrije tijd en het ouderschap te combineren?

Ik heb al snel gemerkt dat dat niet zo evident was hier, fulltime werken en kinderen en ver pendelen, zeker als je kinderen vaak ziek zijn en je niet echt beroep kan doen op grootouders. Voor mezelf heb ik het werkbaar gemaakt door minder te gaan werken, een geweldige poetsvrouw te hebben (dankjewel Sarah!) en ongeveer alles online te kopen, inclusief alle boodschappen. En een weekmenu, ik weet niet hoe andere mensen hun huishouden georganiseerd krijgen zonder. Ik leg de lat ook niet zo hoog, dat helpt ook wel. Er is niets mis met een prefab verjaardagstraktatie of ongestreken kleren, toch?

 

7. Hoe zorg jij goed voor jezelf als mama?

Ik spreek regelmatig af met vriendinnen of ga naar optredens, zit om de 2 maanden een paar uur bij de kapper waar ik helemaal zen van word en in mijn vrije tijd volg ik nu ook nog een opleiding, dat is ook iets dat ik echt wel voor mezelf doe.

 

8. Omschrijf het ouderschap in één woord

Een groot cadeau (ik weet het, dat zijn er drie ;))

 

Dankjewel Ilse! Hier ook een grote fan van het weekmenu en ongestreken kleren. Prioriteiten stellen kunnen we goed 😀

12 Antwoorden op “Acht vragen op de achtste – Interview van moeder tot moeder”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *