Moederschip

Over het moederschap in rustig kabbelende golven en in woelige waters

Acht vragen op de achtste – Interview van moeder tot vader

Elke maand op de achtste stel ik een mama uit mijn kennissenkring acht vragen over het moederschap. Want het is altijd leuk om te horen hoe anderen dit ervaren. Deze maand:een beetje anders dan anders. Aangezien het morgen vaderdag is, besloot ik eens een vader aan het woord te laten. Hallooo Bert!

Bert is samen met Kim en papa van Lucas (4) en Isa (2).

 

 

1. Hoe heb je de zwangerschap(pen) ervaren?

Met gemengde gevoelens. Toen Kim zwanger was van Lucas, was het voor ons beiden iets onbekends. Ik was, net zoals Kim, zeer nieuwsgierig naar wat komen zou. Gedurende de zwangerschap wou ik dan ook bij elk belangrijk moment aanwezig zijn, geen enkel bezoek aan de gynaecoloog werd gemist.

Lucas moest door zwangerschapsvergiftiging noodgedwongen vroeger op de wereld gezet worden op 27 weken, die laatste dagen van de zwangerschap waren de meest onzekere dagen ooit.

Bij Isa wisten we nu wel wat er komen zou en we waren ons nog meer bewust van hetgeen verkeerd kon lopen. Ik was dan ook heel blij dat de zwangerschap vlot en zonder problemen verliep.

 

2. Hoe kijk je terug op je bevalling(en)?

De bevalling Lucas was wel een serieuze reality check: spoedkeizersnede, dus alle hens aan dek. Om de spanning meester te blijven, maakte ik voor de start wat flauwe opmerkingen.

Toen Kim om 9.07 van Lucas beviel, duurde het nog zo’n 20 minuten voor we bevestiging kregen dat alles in orde leek. Een uur later kwam de echte zucht van opluchting toen we het verlossende nieuws kregen dat alle vitale functies van Lucas in orde bleken.

De tweede bevalling verliep veel gemoedelijker en daar kon ik ook de tijd nemen om de mama-groep van Kim op de hoogte te stellen. 😊 (Ik kan bevestigen dat dat inderdaad super was! Het was de eerste keer sinds het ontstaan van onze groep in 2014 dat er een mama live aan het bevallen was en de papa ons uitgebreid van commentaar voorzag.)

 

3. Hoe zou je jouw opvoeding omschrijven?

Een combinatie van streng zijn op het juiste moment, hen de ruimte laten om creatief te zijn en hen toch zo zelfstandig mogelijk laten worden. Hen de juiste waarden en normen meegeven, is voor mij het allerbelangrijkste.

 

4. Wat vind je het mooist aan vader zijn?

De momenten wanneer ze komen knuffelen of uit het niets zeggen: “papa jij bent mijn beste vriend.”

 

5. En wat vind je moeilijk aan het vaderschap?

Hen straffen wanneer ze iets verkeerds gedaan hebben. Zeker wanneer ze je met puppy-oogjes aanstaren of wanneer Lucas begint te lachen op het moment dat je hem wil straffen.

 

6. Wat is je ultieme tip om werk, gezin en vrije tijd te combineren?

Gewoon voor alles tijd nemen en goede afspraken met je partner maken.

 

7. Op welke manier zorg je goed voor jezelf als papa?

Op tijd en stond ervoor zorgen dat Kim en ik een moment van ontspanning nemen. Dat maakt dat we niet op een muur botsen en dat onze relatie gezond blijft.

 

8. Omschrijf in één woord wat het ouderschap voor jou is:

Avontuurlijk

 

Bedankt Bert om hier tussen de mama’s ook eens je zeg te komen doen 🙂 Uit deze antwoorden kan ik opmaken dat papa’s ook worstelen met het ouderschap en eveneens op zoek zijn naar dat magische evenwicht in hun huishouden.

 

2 Antwoorden op “Acht vragen op de achtste – Interview van moeder tot vader”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *