Moederschip

Over het moederschap in rustig kabbelende golven en in woelige waters

Acht vragen op de achtste – Interview van moeder tot moeder

Elke maand op de achtste stel ik een mama uit mijn kennissenkring acht vragen over het moederschap. Want het is altijd leuk om te horen hoe anderen dit ervaren. Deze maand: mama Milou!

Hi! Ik ben Milou. Sociaal assistente van beroep, getrouwd met Nick en mama van onze twee boefjes Vinn (3) en Fay (1,5).

 

 

1. Hoe heb je de zwangerschap(pen) ervaren?

Mijn zwangerschappen waren in één woord HELS. Toen ik zwanger was van Vinn wist ik dat al een paar dagen voordat ik ongesteld moest worden. Ik voelde me anders, een beetje misselijk al zelfs. Ik testte toen ook al positief.  Dat was de voorbode van 9 maanden lang misselijk zijn, 30 keer per dag overgeven, ziekenhuisopnames voor extra vocht… Ik bleek hyperemesis gravidarium te hebben (extreme zwangerschapsmisselijkheid). Ik ben in  de eerste 20 weken bijna 10 kilo afgevallen, omdat ik niet kon eten en zelfs geen water kon binnenhouden. Op een gegeven moment was mijn  maag zo kapot dat ik bloed spuugde. Ik was de hele zwangerschap bang dat Vinn er iets van zou overhouden. Gelukkig bleek dit niet het geval. Hij leefde op al mijn  reserves en bleek een mooie 3,6 kilo te wegen bij de geboorte.

De zwangerschap van Fay verliep wel iets beter. Ik was echter zo bang om terug zo ziek te worden dat ik mezelf letterlijk gek maakte. Ik werd opnieuw een tweetal weken opgenomen  in het ziekenhuis. Daar hielpen ze me om mijn denkpatroon aan te passen en om manieren te leren om ermee om te gaan mocht ik toch opnieuw zo ziek worden. Dit heeft me enorm geholpen. Tot week 16 was ik erg misselijk, maar ik heb nooit meer dan 4 keer per dag overgegeven tijdens deze zwangerschap!

 

2. Hoe kijk je terug op je bevalling(en)?

Mijn  bevallingen waren in vergelijking met mijn zwangerschappen hemels. Ik zou het zo nog een paar keer doen. Bij Vinn  werd ik op 40+3 ingeleid, omdat ik helemaal op was en mijn bloeddruk te hoog was op het einde. Om 08u00 kreeg ik weeënopwekkers. Om half 9 ging ik van niets naar om de minuut super sterke weeën. Ik kreeg een epidurale en om 14u15 was Vinn er al. Ik heb hem zelf aan kunnen pakken. Het mooiste moment in mijn  leven. Ik krijg nog tranen in mijn  ogen als ik er aan denk.

Bij Fay liep ik al 4 weken rond met 4/5 cm ontsluiting. Op 39+1 voelde ik na de laatste controle bij de gynaecoloog iets rommelen in mijn buik. Zou het? Ik belde mijn moeder om een uur of 7 ’s avonds zodat ze al bij ons kon komen slapen. Dan was er tenminste iemand bij Vinn. Om 23u00 had ik weeën om de 3 minuten. Ik besloot naar het ziekenhuis te gaan, omdat ik al zoveel ontsluiting had. Het kon wel eens snel gaan dacht ik. Uiteindelijk is Fay pas om 09u15 geboren. Ze was deels sterrenkijker, waardoor ze niet helemaal indaalde. Na uren op een bepaalde zij gelegen te hebben was ze er na een kwartiertje persen. Mijn lieve kleine prinses.

 

3. Hoe zou je jouw opvoeding omschrijven?

“Die andere moeders doen ook maar wat” is mijn  favoriete quote. Zegt dit genoeg? Hihi.

 

4. Wat vind je het mooist aan moeder zijn?

De gezichtjes van Vinn en Fay als ze mij ’s ochtends zien of als ik ze van school/crèche ga halen. Zo oprecht blij en vol liefde.  De knuffels en ontelbare kusjes die ik van ze krijg. Ze houden onvoorwaardelijk van mij en ik van hen. Ik heb de betekenis van onvoorwaardelijke liefde nooit echt begrepen, totdat ik kindjes kreeg.

 

5. En wat vind je moeilijk aan het moederschap?

Ik vind veel dingen moeilijk aan het moederschap, maar als ik er eentje moet kiezen kies ik voor het slaaptekort. Ik heb twee kinderen die beiden nog meerdere keren per nacht wakker worden. Afgelopen nacht bijvoorbeeld zijn we in totaal 5 keer op moeten staan. Ik ben doodmoe. Hierdoor vergeet ik veel dingen en loop ik op het werk vaak rond in zombiemodus. Ik klaag er niet veel over, omdat ik vind dat ik dankbaar mag zijn dat ik kindjes heb om voor op te staan. In 2018 ben ik naar twee begrafenissen geweest van twee baby’tjes van vrienden/kennissen. Als ik daar aan denk sta ik met veel liefde 5 keer op.

 

6. Wat is je ultieme tip om werk, gezin en vrije tijd te combineren?

Go with the flow.  Ik probeer me niet te druk te maken over onnozele zaken.  Ik heb gelukkig een geweldige man die ook heel veel doet met de kids en vrij flexibele uren werkt, zodat hij ze al eens kan brengen en/of halen van school.

 

7. Op welke manier zorg je goed voor jezelf als mama?

Ik zit sinds een half jaar op naailes. Dit is de enige avond dat ik aan niets moet denken en gewoon gezellig met andere mama’s kinderkleertjes leer naaien. We hebben een leuke groep en ik vind het enorm leuk om te doen. Ook ga ik één keer per jaar op vriendinnenweekend. No husbands and kids allowed.

Daarnaast ben ik enorm blij met Patricia. Zij is onze huishoudhulp. Ik kan het iedereen aanraden.

 

8. Omschrijf in één woord wat het ouderschap voor jou is:

Verrijkend!

 

Bedankt Milou! De onderbroken nachten delen we alvast. Gelukkig is er altijd ergens op Facebook nog een andere mama wakker op elk uur van de nacht 🙂

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *