Moederschip

Over het moederschap in rustig kabbelende golven en in woelige waters

Acht vragen op de Achtste – Interview van moeder tot moeder

Elke maand op de achtste stel ik een mama uit mijn kennissenkring acht vragen over het moederschap. Want het is altijd leuk om te horen hoe anderen dit ervaren. Deze maand: mama Sarah!

Ik ben Sarah, 31, vrouw van Laurens en mama van Fientje (22/04/2015). Ook mama van onze harige kindjes: Fiona, Lila en 5 kippen 😉 Ik werk deeltijds als verpleegkundige na meer dan 3 jaar thuisblijfmama geweest te zijn.

 

1. Hoe heb je de zwangerschap(pen) ervaren?

Ik vond het geweldig om eindelijk zwanger te zijn. We hebben er een jaar op moeten wachten en ik was dolgelukkig toen het eindelijk zo ver was. Ik ben heel de zwangerschap misselijk geweest, woog na de bevalling 1 kg meer dan ervoor. Ik heb wel te hard gewerkt tijdens de laatste maanden waardoor ik al vroeg oefenweëen kreeg en uiteindelijk ook een maand te vroeg bevallen ben.

 

2. Hoe kijk je terug op je bevalling(en)?

Chaotisch, helemaal niet zoals ik het gewild had. Een maand te vroeg en liggend op de rug. Wel zonder verdoving en daar ben ik best fier op. Ik heb gesmeekt om 1 minuutje skin to skin te krijgen voor ze werd weggevoerd in de couveuse. Wat eigenlijk onnodig was, maar goed. Ik ben blij dat we er allebei zonder kleerscheuren vanaf gekomen zijn. En dat we er ondanks de moeilijke start in geslaagd zijn exclusief borstvoeding te geven de eerste zes maanden.

 

3. Hoe zou je jouw opvoeding omschrijven?

Wij zijn nogal vrije ouders, we geven Fientje veel vrijheid en verantwoordelijkheid. Dat werkt goed voor ons. Opvoeden doen we door voor te leven, ik vind niet dat je iets van je kinderen kan verwachten als je het zelf niet doet. Bijvoorbeeld beleefdheid, respect hebben voor elkaar maar ook gezond eten. Voor de rest volgden we het hippie-traject, borstvoeding, samen slapen, vaste voeding. Op z’n Kleintjes, wasbare luiers… 

 

4. Wat vind je het mooist aan moeder zijn?

Onvoorwaardelijke liefde, op dit moment de zon en de maan zijn voor haar. Een klein mensje gemaakt hebben, ze laten groeien en zien hoe ze ontwikkelt en zichzelf wordt.

 

5. En wat vind je moeilijk aan het moederschap?

Eigen grenzen bewaken en er niet steeds los overgaan. Ook moeilijk: opkomen en echt staan voor wie je bent als mens en mama. Als je 3.5 jaar borstvoeding geeft en samen slaapt, dan krijg je nogal eens tegenwind. Ik vind het heel moeilijk om dan mezelf dan niet te gaan excuseren of verdedigen.

 

6. Wat is je ultieme tip om werk, gezin en vrije tijd te combineren?

Geen, eigenlijk. Ik was meer dan 3 jaar thuisblijfmama en hoop binnenkort terug thuiswerkmama te zijn want die combinatie is echt te pittig voor mij.

 

7. Op welke manier zorg je goed voor jezelf als mama?

Door regelmatig foert te zeggen tegen het huishouden, dat is echt ondergeschikt aan tijd doorbrengen met Fientje en mijn man. Ik kan ook echt genieten van een serie of film kijken. Me-time is voor mij naast Fien in bed liggen terwijl ze slaapt met een filmpje op.

 

8. Omschrijf in één woord wat het ouderschap voor jou is:

Onvoorwaardelijk. Altijd en overal dat kleine mensje in je gedachten en haar welzijn voor ogen.

 

Uit dit interview onthoud ik dat me-time zwaar overschat is 😉  Dankjewel Sarah!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *