Moederschip

Over het moederschap in rustig kabbelende golven en in woelige waters

Acht vragen op de Achtste – Interview van moeder tot moeder

Elke maand op de achtste stel ik een mama uit mijn kennissenkring acht vragen over het moederschap. Want het is altijd leuk om te horen hoe anderen dit ervaren. Deze maand: mama Sandra!

 

Hallo, ik ben Sandra! Mijn liefje is Tim, we zijn al 8 jaar een team waarvan 6 jaar getrouwd en sinds 2015 trotse ouders van ons zoontje Eden. Voeg daar nog 2 pluizenbollen aan toe – Smokey en Aiko – en je hebt het totaalpakketje van ons gezin!

 

  1. Hoe heb je de zwangerschap(pen) ervaren?

Ontdekken dat ik zwanger werd na zes maanden oefenen was van “yes, het is gelukt!” En toen begon de aftelklok te tikken naar de bevalling. Buiten extreem maagzuur (al heel vroeg in de zwangerschap) liep alles vrij vlotjes tot ik op ongeveer 32 weken pijn begon te ervaren aan mijn staartbeen. Daar kwam het vreselijke woord ‘fistel’ in mijn woordenboek te staan. Ik bespaar de details, gelukkig een –toen voorlopig– kleine ingreep waardoor ik toch vlijtig ben blijven werken tot 37 weken zwangerschap. Ik ben wel blij dat ik nooit een zomerperiode heb moeten overbruggen want op het einde was ik eerder een grote bol gevuld met vocht, ondanks vrij normale temperaturen begin mei.

 

  1. Hoe kijk je terug op je bevalling(en)?

Mijn vruchtwater is beginnen ontsnappen door een harde ruk aan de koelkast, dat blijft hilarisch om aan terug te denken! Ik had op voorhand uitgemaakt dat ik gebruik zou maken van een epidurale dus afwachten tot volledige ontsluiting verliep heel “chill”. Achteraf bekeken, was ik precies ook mentaal wel wat verdoofd want ik herinner mij eigenlijk weinig concrete details van het bevallen. Het was allemaal ‘ok’ en ik vergelijk het nog steeds met een tand trekken onder verdoving. Dat voel je immers ook al doet het geen pijn ;-)! Het enige spijtige was dat ik op een zondag ben bevallen en ik dus de gynaecoloog van wacht kreeg en niet mijn eigen gyn.

 

  1. Hoe zou je jouw opvoeding omschrijven?

Ik vind van mezelf dat ik niet de meest strenge moeder ben, maar ik stel wel grenzen. En dat kleine spook weet op 3 jaar al heel goed hoe ver hij mama kan drijven voor ze ‘ontploft’! Ik maak me niet graag boos en dat weet hij maar al te goed. Ik vind beleefdheid (aub, dank u) wel een belangrijke waarde en zelfs op jonge leeftijd probeer ik duidelijk te maken dat hij niet alles zomaar kan krijgen. Hij kent intussen het systeem van zijn ‘centjespot’ en dat vind ik heel positief!

Algemeen kan ik zeggen dat ik er alles voor doe om structuur te brengen in de dagelijkse chaos (ik haat de rush maar het hoort er bij). Al heb ik daar ook al leren los laten…geen honger meer na schooltijd door vermoeidheid? Ok, dan duwen we er geen eten in en zien we morgen wel weer! Go with the flow en niet te snel zorgen maken, werkt af en toe nog het beste.

 

  1. Wat vind je het mooist aan moeder zijn?

Weten dat je voor iemand de hele wereld bent, de gelukzalige blik bij het ontwaken en de glimlach op zijn snoetje als ik hem toch eens zelf kan ophalen na schooltijd… priceless! “Mama, jij bent mijn beste vriend” – kan het ooit beter worden? Hoe vermoeiend het ook kan zijn, mijn leven zou niet compleet geweest zijn zonder Eden!

 

  1. En wat vind je moeilijk aan het moederschap?

Het is een cliché, maar de balans werk-privé zorgt heel vaak voor stress – bij mezelf dan. Je wilt niet te vroeg aan school staan, maar langs de andere kant wel vroeg op je werk geraken… ah ja, want je wilt ook op tijd stoppen zodat hij niet te lang in de opvang zit ’s avonds. Het is elke dag een heen en weer trekken in mijn hoofd om dan toch te beseffen dat het allemaal ‘ok’ is. Eden gaat gewoon graag naar de naschoolse opvang, dus waar maak ik me zorgen om?

Loslaten dat niet alles perfect kan lopen, blijft wel een uitdaging maar ook daar vind ik meer en meer mijn weg. Nogmaals: go with the flow en wat vandaag niet klaar is, zal dan voor morgen zijn! Gaat het eens een dag helemaal mis en verloopt niets zoals het moet? Ok, morgen een nieuwe dag!

 

  1. Wat is je ultieme tip om werk, gezin en vrije tijd te combineren?

Plannen, plannen en nog eens plannen! Of ik met de uitkomst van de planning altijd even tevreden ben? Neen, niet echt…maar een overzicht geeft me wel ‘rust’ in mijn hoofd.

Af en toe op de pauzeknop duwen is nodig, want mama moet ook ontspannen (al is dat vaak moeilijk om mentaal de pauzeknop te vinden). Ik ben wel fan van het mindfullness-principe: af en toe de wereld afsluiten en stoppen, kijken, landen… dat kan perfect in de auto (ik zit echt veel te veel in mijn auto!) Gewoon even voelen hoe het er intern aan toe gaat in mijn lichaam en hoofd, beseffen dat ik in ‘het rood’ ga en de stress wegblazen. Aanrader!

 

  1. Op welke manier zorg je goed voor jezelf als mama?

Eigenlijk zou ik meer moeten bewegen, als in: weer gaan sporten! Helaas is de zetel na een werkdag zo zaaaalig! Een goed voornemen voor het volgende jaar misschien? Voor de rest, doe ik een 5 minuten routine in de badkamer met concealer, (tegen die wallen, helaas zijn de nachten nog te kort na 3,5 jaar) poeder en mascara… look good, feel good! Een kledingstuk in een leuke kleur kan mijn dag ook echt vrolijker maken, ook al sta ik ’s ochtends op als een donderwolk ;-)!

 

  1. Omschrijf in één woord wat het ouderschap voor jou is:

#verrassend (alsof je elke dag een cadeautje mag openen)

 

 

Dankjewel Sandra. Wat een chille mama ben jij!

En wat onthouden we uit dit interview? Bevallen is niet pijnlijker dan een tand trekken 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *