Moederschip

Over het moederschap in rustig kabbelende golven en in woelige waters

Acht vragen op de Achtste – Interview van moeder tot moeder

Elke maand op de achtste stelde ik een mama uit mijn kennissenkring acht vragen over het moederschap. Na 16 interviews is het tijd voor iets anders in 2020. Voor deze laatste keer is mama Evelien aan het woord;

Hallo! Ik ben Evelien, mama van een zoontje van 4 jaar, Leander.

1. Hoe heb je de zwangerschap(pen) ervaren?  

Zwanger zijn vond ik eerlijk gezegd verschrikkelijk. Eén dag overtijd en ik was al aan het overgeven. Ik ben negen maanden misselijk geweest en had extreem zuur met verbrande slokdarm als resultaat. Toch keek ik iedere keer vol spanning uit naar een nieuwe echo. Dat kleine wezentje zien en voelen groeien in je buik is iets magisch….Tot hij op 31 weken besliste even moeilijk te doen en in stuit te gaan liggen. Op 37 weken hebben we hem dan “even” laten draaien in Gasthuisberg. Een ervaring die ik nooit meer mee wil maken! Gelukkig wel met succes.

Tot slot: ik heb nooit een beter dieet gedaan dan zwanger worden😉. 
Hoe ellendig ik me ook gevoeld heb, ik zou het zo opnieuw doen…snel hopelijk.

2. Hoe kijk je terug op je bevalling(en)?
De bevalling viel wel mee. Na 9 uur arbeid, een epidurale die niet aansloeg, een kind dat kaka had gedaan in mijn buik en naar de sterretjes keek en vervolgens mama 2 uur op handen en knieën liet zitten, kwam Leander vlot ter wereld. Ik vind het alleen jammer dat ik me zo weinig herinner van het moment dat hij geboren was. Ik was echt in een soort “rush”. Hij werd meteen weggenomen omdat hij zich ontlast had in de buik maar snel erna hebben ze hem op mijn buik gelegd. Daar weet ik dus niets meer van. Maar bevallen zou ik direct opnieuw doen, jammer genoeg moet je daar eerst 9m zwanger voor zijn😁.

3. Hoe zou je jouw opvoeding omschrijven? 
Ik zie mijn opvoeding als consequent maar liefdevol. Ik wil dat hij zich geliefd voelt maar ook weet dat er regels zijn.  Het belangrijkste vind ik dat ik hem een veilige plek kan bieden. Ook al voelt het soms alsof ik zomaar iets aan het doen ben!

4. Wat vind je het mooist aan moeder zijn?
De vriendschap die ik van hem krijg. Mama ik ben verliefd op je, je bent mijn beste vriend en ie looooove jooooeeee… dat maakt dus echt mijn dag!

5. En wat vind je moeilijk aan het moederschap?
Het eeuwige schuldgevoel. Altijd dat stemmetje in mijn hoofd dat zegt dat ik hem niet te lang in de opvang mag laten of dat ik hem niet mag droppen bij moeke om zelf eens gewoon bij te slapen… terwijl hij dat allemaal super leuk vindt.

6. Wat is je ultieme tip om werk, gezin en vrije tijd te combineren? 

Viervijfde werken en dingen loslaten, vooral in het huishouden dan. Heel erg moeilijk in het begin maar ik ben er in gegroeid!

7. Op welke manier zorg je goed voor jezelf als mama? 
Ik vind me-time heel belangrijk. Het eerste jaar dat Leander er was heb ik mezelf echt weggecijferd. Ik kon heel erg moeilijk de touwtjes uit handen geven. Dit was echt moordend voor mezelf en mijn relatie. Mijn man begon me te verplichten om terug dingen te gaan doen voor mezelf. Nu gaan we jaarlijks met z’n tweetjes op citytrip en ga ik ongeveer wekelijks iets doen met een vriendin. Dat heeft me echt geholpen om een betere en meer ontspannen mama te zijn.

8. Omschrijf in één woord wat het ouderschap voor jou is: 
Magisch

Bedankt Evelien! En een geheimpje: ALLE mama’s doen maar wat 😉Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *