Moederschip

Over het moederschap in rustig kabbelende golven en in woelige waters

Acht vragen op de Achtste – Interview van moeder tot moeder

Elke maand op de achtste stel ik een mama uit mijn kennissenkring acht vragen over het moederschap. Want het is altijd leuk om te horen hoe anderen dit ervaren. Deze maand: mama Sofie!

 

 

Mijn naam is Sofie, 32 jaar oud en getrouwd met Andy. Ik werk als vertaler en ben de trotse mama van 2 zoontjes, Sverre (7) en Mats (4).

 

1. Hoe heb je de zwangerschap(pen) ervaren?

Over de zwangerschappen op zich kan ik kort zijn: heerlijk! Ik heb bij geen van beiden kwaaltjes gehad en heb dus echt 9 maanden genoten. Op het einde natuurlijk iets minder, zeker omdat ik tot op het einde fulltime ben blijven werken, maar ik vond zwanger zijn echt geweldig! Die bolle buik, de schopjes, het gevoel van leven in je buik, … Zalig!

 

2. Hoe kijk je terug op je bevalling(en)?

Op de eerste niet zo positief… Om een lang verhaal (en dus lange bevalling) kort te maken: inleiding, vacuümpomp, pijnlijke knip, veel bloedverlies en een baby die meteen werd meegenomen na de bevalling. Enkele uren later kreeg ik een gewassen en aangekleed baby’tje in mijn armen. Niet echt wat ik ervan had verwacht. Ik vind het nog steeds verschrikkelijk dat ik die eerste momenten met hem heb gemist.

De tweede bevalling was opnieuw een inleiding maar deze keer een stuk vlotter. Mats mocht na de bevalling wel de hele tijd bij mij blijven en dat was echt een wereld van verschil! Bij de tweede was ik ook al wat meer relaxed, je weet toch al iets beter wat er op je afkomt en wat je kan verwachten.

 

3. Hoe zou je jouw opvoeding omschrijven?

Ik vind het belangrijk dat onze jongens bepaalde waarden en normen meekrijgen en dat ze beleefd en respectvol omgaan met anderen. Voor de rest ben ik een fervente aanhanger van het principe “choose your battles”. Ik probeer hen ook steeds uit te leggen waarom iets niet mag, in de hoop dat ze zouden begrijpen dat bepaalde regels er echt niet zijn om hen het leven zuur te maken maar gewoon voor hun eigen bestwil. Of dat ook altijd even goed lukt, zal ik wijselijk in het midden laten 😉

 

4. Wat vind je het mooist aan moeder zijn?

De onvoorwaardelijke liefde. Het is fantastisch om 2 kleine hulpeloze wezentjes te zien opgroeien tot flinke jongens met een eigen karakter en persoonlijkheid. Ik vind het echt een voorrecht om mama te mogen zijn.

 

5. En wat vind je moeilijk aan het moederschap?

De twijfels en onzekerheid. Het is en blijft een enorme verantwoordelijkheid om kinderen op de wereld te zetten en op te voeden. En jammer genoeg bestaat er ook geen handleiding 😉

Soms stel ik mij dus wel eens de vraag of ik het wel goed doe als mama. Of onze manier van opvoeden en onze visie wel de juiste is. Maar ik probeer daar niet te veel bij stil te staan en die onzekerheid los te laten. We doen allemaal ons best en willen uiteindelijk allemaal hetzelfde: gelukkige kinderen!

 

6. Wat is je ultieme tip om werk, gezin en vrije tijd te combineren?

Ik geef toe dat ik het niet altijd evident vind om een job, het huishouden en de kindjes te combineren. Ik werk sinds dit jaar dus 4/5 (leve het ouderschapsverlof!) en dat is een echte verademing. Ook al ben ik op mijn vrije dag de hele dag in de weer (boodschappen, voetbal, zwemles, …), toch geniet ik ook van die extra dag met mijn jongens!

Ik probeer ook zoveel mogelijk te plannen (weekmenu, lijstjes, routine, …) en ik heb het geluk een ‘nieuwe man’ te hebben zodat de huishoudelijke taken netjes verdeeld worden.

 

7. Op welke manier zorg je goed voor jezelf als mama?

Door af en toe wat tijd voor mezelf vrij te maken. Dat is daarom niet noodzakelijk een vaste dag per week of per maand waarop ik iets voor mezelf doe, gewoon een avondje netflixen of rustig een boek lezen is ook al genieten!

 

8. Omschrijf in één woord wat het ouderschap voor jou is:

Onbeschrijflijk!

 

Waw, na de geboorte van je eerste kind nog zes jaar voltijds blijven werken? Respect voor wie dat klaarspeelt. Bedankt Sofie!

 

 

 

2 Antwoorden op “Acht vragen op de Achtste – Interview van moeder tot moeder”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *