Moederschip

Over het moederschap in rustig kabbelende golven en in woelige waters

Acht vragen op de Achtste – Interview van moeder tot moeder

Elke maand op de achtste stel ik een mama uit mijn kennissenkring acht vragen over het moederschap. Want het is altijd leuk om te horen hoe anderen dit ervaren. Deze maand: mama Vanessa!

 

Ik ben Vanessa (36 jaar) getrouwd met Kevin. We zijn een samengesteld gezin met drie kinderen Sam (12 jaar), Yana (11 jaar) en Rube (bijna 4 jaar). Sam en Yana zijn uit mijn eerste huwelijk en Rube is een kindje van ons twee. Ik werk als winkelverantwoordelijke en ontwerpster bij een haakwinkel.

 

1. Hoe heb je de zwangerschap(pen) ervaren?

Mijn drie zwangerschappen waren totaal verschillend, net zoals mijn 3 kinderen 😉

Ik was enorm graag zwanger vanaf dat ik mijn kinderen voelde bewegen, daarvoor was ik een te grote doemdenker. Ik heb bij de eerste zwangerschap vier jaar ‘’geoefend’’ voor ik zwanger was en dus kon ik moeilijk geloven dat het zover was en dat ik mama was.

 

2. Hoe kijk je terug op je bevalling(en)?

Heel verschillend maar dit keer voor een andere reden. De papa van mijn oudste twee kinderen is er nog eentje “van de oude stempel” en vond de verloskamer niet echt een mannenzaak. Hij  was ook telkens 30 minuten na de bevalling al op weg naar huis.

De papa van mijn jongste zoon las mee een zwangerschapsboek, vroeg me wat ik ervaren had de eerste twee keer en wou van mij weten hoe ik het wou. Hij heeft me dan ook echt al lachend door mijn bevalling geloodst. Bijvoorbeeld toen mijn beenweeën erger werden heeft hij ze opgevangen samen met mijn mijn bovenbenen te masseren.

 

3. Hoe zou je jouw opvoeding omschrijven?

Een mix van stijlen. Ik groeide op in een problematische situatie, later bij mijn grootouders en nog later in een pleeggezin of twee. Ik heb vooral veel geleerd van mijn grootouders en al doende.

 

4. Wat vind je het mooist aan moeder zijn?

De liefde die je van je kinderen krijgt is ongelooflijk, ze houden onvoorwaardelijk van jou. Je vergeet de negatieve dingen sneller gewoon omdat het jouw kinderen zijn.

 

5. En wat vind je moeilijk aan het moederschap?

Mijn hekel punt is : doe ik het goed ? Doordat ik geen echt voorbeeld heb, stel ik mezelf dikwijls in vraag.  Maar ook het loslaten, hen zelf dingen laten ontdekken en dus soms ook gekwetst zien worden vind ik moeilijk.

 

6. Wat is je ultieme tip om werk, gezin en vrije tijd te combineren?

Maak van je hobby je beroep! Ik heb het geluk dat ik van thuis uit kan werken en zo ook er altijd te zijn voor mijn kinderen.

 

7. Op welke manier zorg je goed voor jezelf als mama?

We nemen nu regelmatig een dag voor ons als koppel. We gaan samen naar de sauna, lekker uit eten, naar Werchter… In het verleden deed ik dat niet omdat ik 24/7 mama wou zijn, nu begrijp ik dat je ook nog steeds mama bent als je geniet van wat me-time.

 

8. Omschrijf in één woord wat het ouderschap voor jou is:

Uitdagend.

 

 

Bedankt Vanessa! Prachtig hoe je na, zoveel watertjes te hebben doorzwommen, toch een fantastische mama kan zijn 🙂

2 Antwoorden op “Acht vragen op de Achtste – Interview van moeder tot moeder”

  • Ik vind het altijd knap als je zelf niet veel voorbeelden hebt gehad, om toch je weg te vinden als moeder wat betreft opvoeding. Een vriendin van mij groeide op in een gezin dat niet functioneerde, en ze doet het supergoed als moeder vind ik.

    Fijn dat de grootouders toch zo’n goede basis gaven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *