Moederschip

Over het moederschap in rustig kabbelende golven en in woelige waters

Acht vragen op de Achtste – Interview van moeder tot moeder

Een nieuwe rubriek! Elke maand op de achtste stel ik een mama uit mijn kennissenkring acht vragen over het moederschap. Want het is altijd leuk om te horen hoe anderen dit ervaren. Deze maand: mama Jessie!

 

 

Hoi! Ik ben Jessie, al een kleine tien jaar kleuterleidster van beroep, meer bepaald juf van de 2,5-jarigen. Ik ben al twaalf jaar samen met Jelle. Hij is journalist (en nog een paar andere dingen) van beroep en werkt voornamelijk van thuis. Samen hebben we al drie jaar een super tof kind, Leon.

 

1. Hoe heb je de zwangerschap(pen) ervaren?

Zwanger zijn vond ik heerlijk. Door mijn job mocht ik gedurende de hele zwangerschap niet gaan werken, wat mij natuurlijk zeeën van tijd gaf om van elk moment te genieten (en over elk klein steekje te stressen, maar hé dat hoort er bij he).

 

2.   Hoe kijk je terug op je bevalling(en)?

Zo geweldig als ik mijn zwangerschap vond, zo vreselijk vond ik dan weer mijn bevalling. Als eeuwige optimist had ik het allemaal wat té rooskleurig gezien.
Om 1u30 brak mijn water en om 12u35 had ik mijn prachtige gezonde zoon in mijn armen. Wat er daartussen gebeurde, laten we in het verleden.

 

3.   Hoe zou je jouw opvoeding omschrijven?

“Choose your battles”. Dat was dé opvoedtip die mijn grootmoeder meegaf op haar sterfbed en dat is ook een zegswijze die ik dagelijks hanteer. Ik ben een heel aanwezige moeder maar probeer wel heel hard om geen helikopter ouder te zijn. Maar misschien ben ik heel soms wel een zweefvliegtuigje …

 

4.   Wat vind je het mooist aan moeder zijn?

Dat je iemand zijn alles bent. De zon, de sterren en de maan. Oké, er komt een dag dat hij dat niet meer zo zal zien. Maar ik heb hem het leven gegeven. Die oerband blijft. Leon zien ontplooien tot een eigen persoon met alle aspecten daarvan, ik kan mij niet inbeelden dat er iets mooiers bestaat.

 

5.   En wat vind je moeilijk aan het moederschap?

Jezelf definiëren in je nieuwe rol. Of de herverdeling van al je rollen eigenlijk. Wie ben ik als partner, als juf, als mama, … Maar wie ben ik zelf eigenlijk? Wat is mijn ding. En wanneer heb ik de vrijheid om mijn ding te doen?

 

6.   Wat is je ultieme tip om werk, gezin en vrije tijd te combineren?

Luister niet teveel naar goede raad en laat het beeld van hoe je denkt dat het moet, los. Het is wat het is. De ene dag heb je het gevoel alsof je het leven aan het winnen bent, en de andere dag voel je je een grote loser. Probeer als alles in het honderd loopt even de tijd te nemen om rustig bij je kindje te zijn en wat te knuffelen. Dan ben je misschien een kwartier te laat, maar zo veel gelukkiger.

 

7.   Op welke manier zorg je goed voor jezelf als mama?

Ik startte in september met pianoles. Mama worden was mijn grote droom, maar dat wilt niet zeggen dat al mijn andere dromen daarvoor moeten wijken. Zo trokken we vorige zomer met drie naar Canada. Leon is onze nummer één, maar daarom moet niet elke beslissing uitsluitend in functie van hem genomen worden.
Verder laat ik mij graag omringen door professionals. Ik ga bij de psychologe en diëtiste, en train sinds enkele maanden met een personal trainer. Ik durf gerust wat geld uitgeven aan mijzelf. “Happy wife, happy life” zeggen ze, dat geldt zeker ook voor mama’s.

 

8. Omschrijf in één woord wat het ouderschap voor jou is:

Avontuur


Het allermooiste en allerzotste avontuur. Ik ben benieuwd wat de toekomst nog voor ons in petto heeft.

 

 

Bedankt voor deze mooie woorden Jessie, Jelle en Leon!

4 Antwoorden op “Acht vragen op de Achtste – Interview van moeder tot moeder”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *